Hur funkar digitaltryck?
Av Steffen Andersen · 13. maj 2020
Digitaltryck är den mest använda tryckmetoden på grund av att nästan alla kommersiella skrivare använder denna metod, just eftersom det ger en möjlighet att trycka i olika storlekar utefter behov, och kan användas både hemma och på kontoret. Tryckmetoden används också också av många mindre tryckerier för posters, flygblad och andra vanliga tryckverk. I denna artikel kommer vi att gå igenom hur metoden fungerar, vad den används till, och vi kommer också att jämföra metoden till andra tryckmetoder.
Hur fungerar det?
Den digitala tryckprocessen använder inte tryckplattor såsom andra tryckmetoder gör, vilket också innebär att tryckkostnaderna är väldigt låga. Digitaltrycket kan användas för diverse olika material såsom papper och plast etc. Det finns två typer av digitala skrivare som tillverkar tryck på olika sätt. Det finns en inkjet-skrivare, vilken används för större tryck. Sen finns det även laserskrivare.
Inkjet-skrivaren gör trycket genom att droppa små droppar bläck på det underlag som ska tryckas. Dropparna är oftast mindre än ett hårstrå, just för att säkerställa att de tillför den rätta mängden bläck varje gång. Inkjet-skrivaren använder oftast CMYK-färger så att färgerna kan blandas direkt på det tryckta objektet. Inkjet-processen går oftast inte lika fort som andra tryckmetoder när det gäller högre kvantiteter.
För att skapa tryck kombinerar en laserskrivare en laser-mekanism med electromagnetism. Laser kopierar din design eller bild på en elektromagnetisk kanvas, där en toner med elektriskt laddade partiklar finns. En toner används bara av laserskrivare och är därmed unik för denna typ av tryckmetod. Det största problemet med att använda en toner är att den inte kan återskapa bilderna och färgerna lika precist som när man använder bläck. Detta är anledningen till varför metoden är så vanlig bland tryckerier. Laserskrivare är däremot snabbare när man vill trycka höga volymer, vilket gör dem tippen för utskrivning av dokument.
Valsar för pappret genom tryck- och färgprocessen där trycket värms upp och kyls ned direkt efter. Den färdiga produkten är då redo att användas direkt efter att du tagit pappret från din skrivare.
Vad används det till?
Digitaltryck används framförallt för tryck av papper och då framförallt i reklamsyften i form av flygblad, posters och brev etc. Anledningen till att det inte används för tryck på plast och andra material är för att digitaltryck använder CMYK-färger, och färgerna behöver blandas för att få önskad färg. När trycket inte görs på rätt material kan kvaliteten bli låg. Det finns oftast inga uppsättningskostnader för digitaltryck, vilket gör att det oftast inte finns någon minimum orderkvantitet för de tryckta produkterna. Detta är anledningen till varför många industrier försöker använda denna metod – vi jobbar med några leverantörer av pappersmuggar som försöker implementera detta i sin verksamhet.
Digitaltryck vs offsettryck
Digitaltryck och offsettryck är de två primära tryckmetoderna för tryck på papper. Eftersom digitaltryck inte använder tryckplåtar fungerar det bra för mindre kvantiteter och snabb produktion. Offsettrycket använder däremot tryckplåtar och uppläggningskostnaderna är också lite högre. Offsettryck används också till större utsträckning för tryck i större kvantiteter. Offsettryck är en ganska adaptiv tryckmetod och den kan både användas med CMYK- och Pantone-färger, och på andra underlag än papper. Den digitala tryckprocessen är mer begränsad eftersom den endast kan användas med CMYK-färger, och för att säkerställa kvaliteten på trycket används den endast för tryck på papper. Är du intresserad av offsettryck? Läs mer om processen här.
Digitaltryck vs tampotryck
Digitaltryck och tampotryck är de två populäraste tryckmetoderna när det gäller tryck i mindre kvantiteter. Det som skiljer tryckmetoderna åt är vilket färgschema som kan användas och vilka underlag de är bäst lämpade till. Digitaltryck kan endast använda CMYK-färger och används främst för tryck på papper, medanTampontryck använder sig av Pantone-färger och i första hand trycker på mer konkava ytor, plast-, metall- och övriga ytor än papper. Hur fungerar tampotryck? Lär dig allt här.
Digitaltryck vs flexotryck
Digitaltryck och flexotryck är inte så lika, och tryckmetoderna används för olika ändamål och projekt. Digitaltryck passar bäst för att trycka papper i små kvantiteter på kort tid. Flexotryck är bäst lämpad för att trycka mer komplexa ytor som plast och metall, där installationskostnaderna är ganska höga. Därmed används det för att trycka stora kvantiteter. Digitaltryck använder CMYK-färger och Flexotryck använder huvudsakligen Pantone-färger, men kan också ställas in med CMYK-färger. Om du vill lära dig mer om flexotryck, så har vi gjort en artikel som beskriver hela processen.
Digitaltryck vs boktryck
Digitaltryck är den senaste trycktekniken och boktryck är den äldsta tryckmetoden, så även om de båda främst används för tryck på papper så är det mycket som skiljer dem åt. Boktryck kan både använda Pantone- och CMYK-färger, men använder i första hand Pantone-färger. Det är en väldigt manuell tryckmetod vilket gör den rätt dyr att använda. Boktryck är dock mycket lättare att anpassa till olika typer av papper än vad digitaltryck är. Däremot är digitaltryck en bättre och snabbare tryckmetod för mindre kvantiteter och fungerar på de flesta pappersmaterial. Om du vill lära dig mer om boktrycksmetoden, läs den här artikeln.
Digitaltryck vs rotogravyr
När man jämför rotogravyrtryck och digitaltryck är den främsta skillnaden att digitaltryck är bäst vid lägre kvantiteter, medan rotogravyr används för mycket höga kvantiteter. Detta beror på att rotogravyr använder tryckcylindrar för att göra trycket, som kan hålla för många miljoner tryck. Den andra skillnaden är att rotogravyrtryck i första hand använder Pantone-färger, medan digitaltryck använder CMYK-färger. Båda används dock framförallt för tryck på pappersmaterial. Rotogravyr kan dock även trycka på textil och andra lite lyxigare material. Om du vill lära dig mer om rotogravyrtryck så har vi den här guiden för dig.