fbpx
← Tillbaka till bloggen

Allt du behöver veta om tampotryck

Av Steffen Andersen · 12. maj 2020

Tampotryck är en tryckprocess som i första hand används för att trycka konvexa ytor. Det används ofta för att trycka tangentbord, bilmotiv och andra föremål som inte har en superkomplex design. I den här artikeln ska vi gräva ner oss i hur tampotryck fungerar, vad det används till och jämföra det med andra tryckmetoder.

Hur fungerar det?

Med enkla ord är tampotryck en process där man sätter en 2D-bild på ett 3D-objekt. Processen fungerar genom att en kiselkudde överför bläcket från en tryckplatta till objektet som ska tryckas. Tryckplattorna kan bestå av antingen stål eller nylon, men det är vanligast att de tillverkas av stål. Detta innebär också att bläcket läggs på tryckplattorna och inte på kiselkudden eftersom tryckplattan är det som ser till att det hela tiden finns tillräckligt med bläck, så att kvaliteten på utrycket inte blir låg. Med det sagt är tillverkningen av tryckplattorna är av stor betydelse för kvaliteten på trycket.

När tryckplåtarna är gjorda graveras designen eller det du vill ha tryckt på föremålen in i tryckplåten av stål. När det har graverats sker en rengöringsprocess av tryckplåtarna för att se till att inga andra mål än bläcket överförs från dem.

Innan tryckningen kan påbörjas måste tryckplåtarna tillsättas bläck. De enda färgscheman som kan användas vid tampotryck är Pantone-färger, eftersom bläcket överförs direkt på objektet och färgerna därför inte blandas som de måste göra vid användning av CMYK-färger. Eftersom färgerna måste tillsättas separat kommer färgen att tillsättas direkt där den behövs i designen i det graverade området. Det beror förstås på maskinens storlek, men normalt sett kan man vid användning av Tampotryck som tryckmetod endast trycka upp till två olika färger i designen. Detta beror på att ju fler färger som läggs till i designen, desto mer komplicerat och tidskrävande blir tillverkningen av tryckplåtarna.

Nu när tryckplåtarna har tillverkats är det enda som återstår att göra att överföra grafiken från tryckplåten till föremålet. Detta är också den enklaste delen av processen. Silikonplattan tillverkas som en halvcylinder, silikonplattans storlek kan justeras beroende på hur stort trycket måste vara på föremålet. Silikonplattan rullar sedan först över tryckplåtarna och överför sedan trycket genom att rulla över det område på föremålet som ska tryckas. Eftersom dynan är gjord av silikon kan den lätt justeras till ytor.

Vad används det till?

Tampotryck används i första hand för att trycka på konvexa ytor och ytor som inte är lätta att trycka på. När det gäller förpackningar används tampotryck särskilt för plastmuggar, plastlådor och många plastförpackningar utom plastpåsar. 

Det är dock inte ofta använt och bra för att trycka stora volymer av en produkt, eftersom det är en ganska manuell process. Detta är anledningen till att de tillverkare som vi arbetar med och som använder tampotryck börjar med små mängder.

Tampotryck vs flexotryck

Tampotryck och flexografi (flexotryck) är de mest använda tryckmetoderna för tryckning på konvexa och komplexa ytor, och de används särskilt för plastförpackningar. En av skillnaderna är att flexotryck kan använda både Pantone- och CMYK-färger (Pantone används dock oftast), medan tampotryck endast kan använda Pantone-färger. Den andra är uppstarten av tryckprocessen, där tampotryck är ganska lätt att ställa in och passar bra för mindre kvantiteter, är uppstarten för flexotryck ganska långvarigt men mycket effektivare i det långa loppet och därför bättre för större kvantiteter. Om du vill veta mer om flexotryck har vi skrivit en artikel om processen.

Tampotryck vs offsettryck

Tampotryck och offsettryck har inte så många likheter och de används ofta i olika sammanhang. Det beror på att tampotryck är bra för att skriva ut små mängder på mer konvexa och komplexa ytor medan offsettryck är mycket bättre för större mängder och för att skriva ut på papper. Anledningen till att tampotryck är bättre för att trycka på konvexa ytor är att trycket överförs via silikonplattan medan offsettryck använder en gummicylinder.  Den sista stora skillnaden är att offsettryck kan använda både CMYK- och Pantone-färger (CMYK används dock oftast), medan tampotryck endast använder Pantone-färger. Om du vill lära dig mer om offsettryck kan du ta en titt på den här artikeln.

Tampotryck vs boktryck

Tampotryck och boktryck är båda metoder där trycket appliceras med hjälp av en pressmekanism, och de är därför mycket lika varandra när det gäller användbarhet. Boktrycksmetoden är dock mycket mer manuell och den är inte lika lätt att använda på andra ytor som Tampotryck, och metoden är mycket dålig för högre kvantiteter, så den används främst för specialprodukter. Boktrycksmetoden kan dock både använda CMYK- och Pantone-färger, medan Tampotryck endast använder Pantone-färger.

Tampotryck vs rotogravyrtryck

Rotogravyr är inte en särskilt allmänt känd tryckmetod, och den används endast för tryckning i mycket stora mängder på grund av att uppsättningskostnaden är mycket hög. De tryckplattor som används för rotogravyr kan dock användas för många miljoner utskrifter. Rotogravyr används nästan bara för tryckning på papper och textilprodukter.

Tampotryck används för små kvantiteter och uppsättningskostnaderna är inte så höga och startprocessen är ganska snabb. Tampotryck är utmärkt för tryckning på plast, metall och mer komplexa ytor. Båda tryckmetoderna använder Pantone-färger som standard färgsystem.

Tampotryck vs digitaltryck

Digitaltryck och tampotryck är utmärkta tryckmetoder för tryckning i mindre kvantiteter. Skillnaden är dock att tampotryck endast kan använda Pantone-färger och används för tryck på mer konkava föremål och ytor. Digitaltryck kan endast använda CMYK-färger och används i första hand för tryck på pappersprojekt. Vill du lära dig mer om digitaltryck? Läs då den här artikeln.

Allt du behöver veta om tampotryck steffen 02

Content and Marketing Manager at Limepack

Alla blogginlägg →